Skip to content

Digitaliserer virksomhederne eller bygger de fremtiden?

Klumme bragt i ITWatch d. 15. oktober 2019.

– af Søren Nielsen, Managing Partner hos Devoteam

Når jeg ser på virksomhedernes mange digitaliseringstiltag, kan jeg ikke lade være med både at klappe i hænderne og tage mig bekymret til hovedet. Det er naturligvis positivt, at der er fokus på digitalisering. For det er en nødvendighed. Min bekymring går dog på, at mange virksomheder i deres iver overser, at digitalisering ikke kan stå alene.

Man kan derfor ikke blot digitalisere den eksisterende forretning og tro, at den hellige gral er velforvaret. Selvfølgelig er det nødvendigt at sætte strøm til forretningen, automatisere processer, gøre dem smartere, måske endda med brug af kunstig intelligens – for at suboptimere det eksisterende. Det kan bare ikke stå alene. Man skal også ruste virksomheden til fremtiden og gøre det vanskeligt, ja gerne umuligt, for konkurrenter at trænge ind på ens domæner.

De mest fremsynede virksomheder har derfor et højere mål: Et mål, der kan gøre dem mindre sårbare over for konkurrence. Deres mål er ikke kun digitalisering. Deres mål er at gøre sig uerstattelige i deres kunders øjne.

Lad mig give et par eksempler:

Kan du forestille dig en god fremtid for en konvolutproducent i den digitale verden? Ikke rigtigt vel? Det kunne de heller ikke selv. Via digital transformation har de gjort sig selv til en konkurrencedygtig digital virksomhed og er blevet eksperter i omnichannel kommunikation. Med data som driver hjælper de deres kunder med at bygge tætte bånd til slutkunderne. Og I dag er de en virksomhed, deres kunder ikke ønsker at erstatte.

Eller hvad med agurkeproducenten, der forstår at tolke vejret og dermed folks spisevaner så godt, at de direkte styrer hvor mange agurker deres kunde (supermarkeder) skal have i butikken. De ved at solskinsvejr også er agurkevejr. Og supermarkedet kan præcist tilpasse udbud til efterspørgsel. Mindre madspild, bedre dækningsbidrag. Så skifter man ikke lige leverandør, vel?